2020-06-09 12:50:45• hírek • Bede Emőke

Folyamatosan emelkedik a romániai utakon futó hibrid és elektromos autók száma

2020 első öt hónapjában a romániai Gépjármű-nyilvántartási Hivatal területi irodáiban összesen 5 120 vadonatúj, elektromos vagy hibrid hajtással rendelkező autó műszaki állapotát vizsgálta meg, mely megközelítőleg 2 600-zal több, mint az előző év ugyanezen időszakában mért adat.

Ugyanakkor nem csak azon környezetbarát autók száma ugrott meg, melyek a gyártósorról frissen gördültek le, hanem azoké is, melyek immár többedik tulajdonosukhoz kerültek. Míg 2019-ben még csak 1938 használt "zöld autó" fordult meg a RAR székhelyein, addig számuk az idei év első öt hónapjában már elérte a 2979-et.


Mi a helyzet Szatmár megyében?

Az országos adatsor mintáját követve mi is belevetettük magunkat a legfrissebb autós statisztikákba. Bár a RAR adatai jelenleg nem állnak rendelkezésünkre, viszont a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Közszolgáltatéi igen, s viszonyítási alapként ez is jó szolgálatot tehet a témában Mint megtudtuk, Szatmár megyében az év első öt hónapjában összesen 3602 személyautót írtak forgalomba, melyek közül mindösszesen 35 – 14 vadonatúj és 21 használt – tartozott az alternatív hajtású kocsik kategóriájába. Az viszont, hogy még így is tisztán látható, hogy a hibridautók dominanciája továbbra is töretlen, hiszen míg ezekből 33-at jegyeztek be a január-május közötti időszakban, elektromosból mindössze csak 2 érkezett.


Töltőállomások Szatmárnémetiben

Annak, hogy még mindig kevesen döntenek megyénkben az elektromos vagy plug-in hibrid hajtással rendelkező autók mellett, egyik legfontosabb oka a megfelelő infrastruktúra hiányában keresendő. Jelen pillanatban töltőállomásokat alig találni, még a megyeszékhelyen is csak alig egy-kettő áll az autósok rendelkezésére . A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal azonban egy kb. 1,7 millió lej értékű beruházás révén szeretné élhetőbbé tenni a várost az elektromos és plug-in hibrid autósok számára. A közbeszerzési rendszer online felületén a napokban megjelent kiírás szerint az önkormányzat 5 töltőállomást szeretne elhelyezni a város kulcsfontosságú pontjain, ezzel elősegítve a zöldebb közlekedés térhódítását. Hogy sikeres lesz-e azonban a licit, csak hetek múlva derülhet ki, hiszen az ajánlatokat egészen június 23-ig várja a polgármesteri hivatal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: